Markkinoinnin paikka on kulmahuoneessa

"Markkinointi ei ymmärrä rahaa, ja siksi se ei ole kulmahuoneessa" kirjoittaa MarkkinointiUutiset.

Eipä ymmärrä, jos fokus on suuntautunut luovaan tarinaan, mutta tarttumapintaa firman varsinaiseen liiketoimintaan ei ole.

Kuukausipalavereissa markkinointi esittelee kaunista kampanjaa, mutta henkilöstö katsoo esitystä kuin elokuvaa jonkun toisen elämästä.

Harva markkinoija on sellainen bisnesosaaja, joka osaa tarinankerronnan päättäjiin vetoavalla tasolla. Mitä kuivempi ala ja mitä isompia diilejä tehdään, sitä varmemmin tarinaa ei edes tarvita ja kaupat tehdään golfkentällä tai saunan lauteilla. Näissä geimeissä pienemmät nobody-pelurit jäävät ulos, vaikka osaisivat toteuttaa paremmin kun isot.

Esimerkiksi ERP-skenessä on sellainen hauskuus, että koko ERP-termin mainitseminen herättää kuulijassa lähinnä puistatuksen tunteita.

Tuota haastetta on kiinnostava ratkoa päivittäistasolla, mutta sen lisäksi markkinoinnilla on onneksi muitakin keinoja auttaa koko firmaa tekemään kestävästi parempaa tulosta:

  • Kirkastaa brändityöllä yrityksen uniikkiin kilpailuetuun perustuva tarjooma, tuotteistus ja asiakaslupaus, jotta näistä on yhteinen ymmärrys ja sitä kautta yhtenäinen viesti asiakkaalle.

  • Varmistaa yhteistyössä myynnin kanssa, että tehdään vain niitä asioita jotka kiinnostavat ja hyödyttävät asiakkaita.

  • Helpottaa myyjien duunia tekemällä yritystä tunnetuksi rajatun kohderyhmän keskuudessa, madaltamalla kynnystä aloittaa keskustelut ja tuottamalla arvoa relevantilla tiedolla toimialasta tai parhaista käytännöistä.

  • Osallistua asiakaspalavereihin ja validoida, että 1) ymmärretään liiketoiminnan kipupisteet, 2) viestitään asiakkaiden tavoitteiden kannalta relevantteja asioita, ja 3) pysytään markkinatilanteen tasalla.

  • Maksimoida erilaisten toimitteiden arvo viimeistelemällä brändikokemus (kirjalliset tuotokset, esitykset, käyttöliittymät). Ja lukuisia muita juttuja.

Sitä parempi markkinointi, mitä paremmin se tukee muiden ihmisten työtä eli muuta liiketoimintaa. Ei se funnelin jatkuva optimointi, kysynnän ja liidien kasvattaminen ole ainoa mittari. Jos katsoo pelkkiä euroja, ohjautuu toimimaan vain edellämainittujen parissa.

Pohjimmiltaan ainakin strategisen markkinoinnin ja brändityön tarkoitus on tehdä työntekijöiden työpäivistä helpompia ja parempia. Ihmisten motivaation ja hyvinvoinnin kautta vaikutetaan isosti kokonaissysteemiin, joka generoi parempaa myyntiä kestävästi.

Edellinen
Edellinen

Kilpailijasi toiminta vaikuttaa brändiisi